Är det verkligen nödvändigt att vara proffs för att kunna städa? Städa kan väl alla… eller?
Självklart kan, och bör alla städa, speciellt i dessa tider. Men som lekman som med jämna mellanrum beställer städtjänster som t ex veckostädning eller storstädning krävdes det att se skillnaden mellan proffs och lekmän för att svaret på den ovanstående frågan skulle bli mer än uppenbar. Här listar jag de kriterier som man bör se till är uppfyllda när man som privatperson eller företagare köper in städtjänster, vare sig det är löpande eller vid ett engångstillfälle.
Kommunikationen
Kundresan hos ett serviceföretag inom städ startar med kundkontakt och dialog. Kanske vill du ha en offert eller ett ungefärligt pris, och förstå hur prissättningen går till, hur rutavdraget fungerar och vad du verkligen får för dina pengar. För servicebolaget handlar kommunikationen om att till fullo förstå kundens behov för att kunna sätta ett pris som fungerar för båda parter, men också kunna kartlägga kundens behovsbild så att man kan uppnå den, speciellt vid ”sällan” uppdrag som storstädning eller vårstädning. Vad är det kunden vill att man fokuserar på, vad är viktigt för hen? Ett hembesök innan städtillfället är vanligt hos professionella städföretag – som kund gäller det att se upp när sådana inte sker. Hur skall servicebolaget kunna uppnå målen om de är otydliga i kommunikationen? Det är ytterst trist att som kund behöva dividera med företaget efteråt och inte vara nöjd med resultaten.
Materialen
En stor skillnad mellan proffs och de som inte når den nivån är materialen som används vid städningen. Vare sig det gäller kunskap om vilka typer av trasor som används för vilka ändamål, typer av moppar eller kanske allra viktigast, vilka medel som gäller för vilka ytor. Att se en massa Ajax-flaskor kanske signalerar ”rent” men vilket städbolag som helst värt sitt renommé vet att dessa typer av rengöringsmedel mest luktar gott och inte gör lika rent som de professionella märkena gör. Ofta tar även professionella städbolag även med miljön i sitt tänk – ett rengöringsmedel som fungerar för ändamålet men gör skada på miljön är inte intressant. Försök själv att göra rent en duschkabin med ett medel som säljs på ICA och ett proffsmedel – resultatet kan inte ens jämföras.
Städtekniken
Även städtekniken är en oerhört viktig faktor. Här handlar det om att proffsen inte bara har koll på vilka medel som skall användas, hur olika medel reagerar kemiskt men också hur man städar. Generellt kan man säga att det handlar om att börja högt upp och jobba sig nedåt. Annars hamnar dammet som kommer ner från bokhylla på ytan du just städat. Det är ineffektivt att dutta i ett rum, sedan fortsätta till nästa för att nästa stund komma tillbaka till det första. Tekniken gör att proffsen vet vilken typ av rengöring görs bäst, t ex mekanisk och prioriterar städordningen på rätt sätt med rätt utrustning.
Försäkra dig också om att företaget du anlitar har schyssta löner och villkor, avtalspension och försäkringar.
Så låt dig inte luras av de billiga priserna. Vem som helst kan starta städbolag och utge sig från att vara proffs men snabbt skiljs agnarna från vetet. Precis som alla hantverksyrken skall ersättning utgå med en rimlig penning. Det du betalar för är värdet proffsen levererar genom att städa snabbare och bättre – så en förförande billig timpenning kan sluta med en dyr nota och ett otillfredsställande resultat.
Jessica Audsley, kund, trebarnsmamma och till och från inköpare av städtjänster