Lite trendigt är det nu att använda bikarbonat och ättika, det där du har hemma i skafferiet, som städmedel. Ja, om du har ett skafferi vill säga. De flesta har väl byggts bort och då ser jag framför mig det där stora skåpet med luftventil eller det där hörnutrymmet som gick att gå in i. Min mamma sa ofta: om du någon gång bygger nytt så bygg ett skafferi att gå in i, och flera separata badrum. Vid inflyttningen i det stora huset blev det flera badrum men inget skafferi. Försökte i planeringen att i alla fall få till det större skåpet som fanns där före renoveringen men det blev lådor och skåpet ovanför fläkten. Fungerar bra, problemet blir de där sällan och lagersakerna som ska in någonstans och som nu sprids ut lite överallt.
Bikarbonaten står i ”baklådan” och ättikan i skåpet ovanför spisen. Har blivit så att alla högre saker och glasflaskor har hamnat där i skåpet. Fick vid en guidning i tvättstugan på Engelsbergs bruk lära mig att ättika i sköljvattnet gör att färgerna på trasmattorna kommer fram bättre. Så någon gång ibland står ättiksprit flaskan på tvättbänken i källaren. I ärlighetens namn är det inte så ofta den används i matlagningen men den ska ju finnas där i skåpet över fläkten när jag väl behöver den. Kommer att tänka på att mat med smak av ättika borde jag laga mer av för det tillför ju något i lagen till inlagda gurkan eller för all del till såsen till slottssteken. Tyvärr äts det inte så mycket slottsstek idag. När detta skrivs så har finalen av Sveriges Mästerkock precis avslutas. Tror mig inte sett att ättika har använts vid något tillfälle av mästerköksaspiranterna. Vinnaren Kristin hade massa andra ämnen i sin smakpalett med nya namn för mig. I slutändan är det viktigaste att få med alla smak delar inklusive den nya umamismaken och ättiksspriten har ersatts av annat som citron till exempel. Ersatt av något som ger samma smakupplevelse och om möjligt samma funktion i matlagningen.
Detsamma är det i städningen. Du måste veta vad ättika och bikarbonat gör när du använder dem. När jag googlar på dessa så är ättika något surt (ättiksprit surare) och bikarbonaten lätt basisk på ph-skalan. Med det basiska löser du fett och med det sura medlet löser du sur smuts som till exempel kalkavlagringar. Sammanfattningsvis löser fett fett och surt surt. Det bästa medlet är ju det som har bägge funktionerna.
Hade inte så mycket tankar om Ph-skalan innan livet som städföretagare men nu har jag lärt mig att förstå ph-skalan och dess betydelse för städningen. Kunskaper som regelbundet uppdateras med medarbetarna. Det är en hel del som det ska hållas koll på.
Så städa på ni där hemma med ättika och bikarbonat, men som företrädare för ett professionellt städföretag kommer vi även i fortsättningen använda oss produkter avsedda för uppdragen och noggrant läsa produkternas märkning. Fast jag kommer nog testa igen med bikarbonaten på den slitna spishällen därhemma.
Ing-Marie Carlsson, vd och entreprenör som fortfarande funderar på varför blåbärsfläckar försvinner med filmjölk…